Paasrecepten
Paas recepten
Brunch:
·
Eieren
in ring van paprika
Simpel maar ziet er feestelijk uit. Benodigdheden:
rode, gele evt groene paprika die je in ringen snijd. Doe wat olijfolie of
kokosvet in de pan, leg de ring erin, even aandrukken. Breek een ei per persoon
boven de ring en laat garen. Voeg kruiden toe naar smaak.
2. Torentje van notenbrood met zalm en avocadopuree.
Bak een notenbrood van 450 g gemalen noten en 6 eieren, wil je deze wat
zoet maken voeg wat fijngesneden gedroogd fruit toe en een geraspte appel om
het notenbrood een beetje smeuig te houden. Na het bakken (ca 40 minuten in een
oven van 180 C in een cakevorm) laat je het notenbrood afkoelen en snijd je er
sneetjes van 1- 1 ½ cm van. Snijd deze sneetjes in 4 gelijke delen. Op de onderste
smeer je een lepel gepureerde avocado (evt op smaak met peper en kruiden naar
smaak), daarop leg je weer een ¼ snee notenbrood die je met een plakje zalm
belegd daarop weer een ¼ snee notenbrood met avocadopuree en vervolgens het
laatste stukje notenbrood erop. Prik er een prikker doorheen om het bij elkaar
te houden. Je kunt ook kiezen voor kipfilet en gepureerde banaan als beleg of
alleen zoet: gepureerde banaan of gepureerd fruit naar smaak.
3. fruitsalade
Maak een fruitsalade van 50 g aardbei, 50 g blauwe bessen en 50 g peer of
appel per persoon. Verdeel over kleine schaaltjes. Strooi er een beetje peper
overheen. Je kunt de fruitsalade feestelijk opdienen in een uitgeholde kiwi.
Gebruik dan kiwi door de salade in plaats van een andere fruitsoort.
4. courgette soep met zalm of kipfilet
Per persoon ½-1 courgette, 1 ui en 1 teentje knoflook. Snijd de ui en
knoflook fijn en laat in een droge pan glazig worden op een laag vuur. Voeg de
in plakken gesneden courgette toe met kruiden (kurkemine, kerriepoeder, peper,
zout naar smaak) en voeg ¼ l water toe. Laat dit in ongeveer een kwartier
garen. Controleer of de groente gaar is en pureer het geheel. Is de soep te dik
naar de zin, verdun met water. Doe de soep in een kom en voeg vlak voor het
opdienen wat fijngesneden zalm of kipfilet toe.
Paasdiner:
Ingrediënten
voor 4 personen:
- 1 lamsbout van 1,5 kg (uitgebeend, bot meevragen)1
- 50 gr boter
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of
diepvries) - versgemalen peper
- zout
- 6 gedroogde tomaten op olie
- 2 eetlepels boekweitmeel
- ½ eetlepel fijngehakte tijm (vers of diepvries)
- ½ eetlepel fijngehakte oregano (vers of
diepvries) - 2 dl rode wijn
- 1 dl citroensap
- enkele takjes munt
- enkele takjes rozemarijn
- ca 300 g asperges per persoon (dus totaal 1.2 kg)
- 2 grote zoete aardappelen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Meng 50 g boter
met 1 geperst teentje knoflook, peterselie, zout en peper. Verdeel de
kruidenboter over de binnenkant van het vlees. - Snijd de tomaten in reepjes en verdeel ze erover.
Bind de lamsbout op met keukentouw. Leg het vlees in de braadslede en
strooi de boekweitmeel, de tijm en de oregano erover. - Leg het bot erbij voor de smaak. Verdeel 50 g
boter in vlokjes over bet vlees. Zet de lamsbout in het midden van de oven
en braad deze rondom bruin in 25 minuten. - Verwarm de wijn, 2 dl water en het citroensap en
giet dit bij de lamsbout. Braad nog ca. 30 minuten en bedruip het vlees af
en toe. - Haal de lamsbout uit de braadslee. Dek bet vlees
even af met aluminiumfolie en laat 5 - 10 minuten rusten zodat de
vleessappen goed door het vlees verdeeld worden. - Zeef het braadvocht boven een steelpan. Laat het
braadvocht 10 minuten zachtjes inkoken. Voeg 1 theelepel fijngehakte
muntblaadjes en ½ theelepel gehakte rozemarijnblaadjes bij de saus, klop
van de warmtebron af 25 gr boter door de saus en maak deze op smaak af met
peper en zout. - Serveer het vlees in plakken met de saus. Serveer
er gekookte asperges bij met per persoon ½ gezoet aardappel in blokjes
gesneden.
Nagerecht:
Zelfgemaakt
kokosijs
1 pak diepvries bosvruchten of vries zelf per persoon 100-150 g fruit in. Doe het
bevroren fruit in een keukenmachine en voeg per persoon ongeveer 50 ml
kokosmelk toe. Laat de keukenmachine draaien. Als het ijs nog te dik is iets
kokosmelk toevoegen. Maak direct mooie bolletjes van het ijs en dien het op met
een beetje au-bain-marie gesmolten pure chocolade (cacao > 80%) die je vlak
voor het opdienen over het ijs giet. Ca 1 lepel per persoon (dat is 1 blokje
per persoon)
Eet smakelijk.