Blauwe bosbessen en aardbeien kunnen geheugen beschermen.

08-05-2012 17:01

Het eten van bessen, minstens een keer per week, kan de hersenen beschermen tegen leeftijdsgebonden geheugenverlies. De studie is gepubliceerd in Annals of Neurology.

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 16.000 vrouwen die deelnamen aan de Nurses Health Study. Sinds 1980 volgden de onderzoekers hun eetgewoontes. Tussen 1995 en 2001 maten de onderzoekers ook de mentale functies van de vrouwen die ouder waren dan 70 jaar en geen beroerte hadden gehad.

 

Telefonische interviews

Mentaal functioneren werd gemeten in drie telefonische interviews waar twee jaar tussen zat. In de interviews vroegen de onderzoekers de vrouwen om de details van een tekst te herinneren die ze net hadden gehoord of om de volgorde van woorden of een getallenlijst te herinneren.

 

Veroudering

Onderzoekers vergeleken de vrouwen die de meeste blauwe bosbessen en aardbeien aten met de vrouwen die het minst blauwe bosbessen en aardbeien aten. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen die de meeste blauwe bosbessen en aardbeien aten, langzamer geheugenproblemen ontwikkelen vergeleken met de vrouwen die het minst aten.

Het verschil was gelijk aan tweeënhalf jaar veroudering. ‘Dit is vrij overtuigend bewijs om te suggereren dat bessen voordelen hebben voor het geheugen,’ zegt onderzoeker Elizabeth E. Devore, instructeur in de geneeskunde aan de Brigham and Women's Hospital in Boston. De grootste besseneters aten gemiddeld elke week een schaaltje aardbeien of een half schaaltje bosbessen.

 

Chronische ziekten

Bosbessen en aardbeien bevatten flavonoïden en anthocyaniden. Deze stoffen beschermen tegen allerlei chronische ziektes. ‘We weten dat flavonoïden een goede bescherming bieden voor chronische ziekten, inclusief kanker en diabetes’, aldus Nancy Copperman, directeur van de volksgezondheid in New York. Het onderzoek kan niet bewijzen of de bessen direct de hersenen beschermen, nader onderzoek is nodig.